Aktuality

NEORDINUJE SE

!! neordinuji 27.7.- 6.8. - dovolená !!, v případě akutních obtíží navštivte Gyncentrum P 9, Hloubětínská 3/13 , ev. máte-li roční kartu, konzultace sms na mobilu. Müller

plastické operace

Nepřehlédněte nabídku operací z oblasti estetické (plastické) gynekologie ! Labioplastika, perineoplastika atd

Poradna

  1. Už tři roky používám stále stejnou antikoncepci. Je pravda, že to může být nezdravé a že by se měla antikoncepce měnit častěji?
  2. Začala jsem chodit k nové lékařce a ona mi vůbec nedělá žádné jaterní testy, jak jsem byla zvyklá u jiného doktora. Jsou tyto testy nezbytné a proč se vlastně dělají? Mám ji požádat, aby mi je také udělala?
  3. Byla jsem před třemi roky na operaci nezhoubného nádoru v prsu. Pak jsem vždy jednou ročně byla na kontrolním sono vyšetření. A doktorka teď říká, že už je další kontrola zbytečná. Co mám teď dělat? Mám trochu strach, že by se nádor mohl objevit znovu.
  4. Mám dva roky přítele, se kterým mám pohlavní styk. Já používám hormonální antikoncepci, on nic. Po styku mívám často svědění a pálení, někdy mám bolesti i při styku. Co s tím?
  5. Je mi 15 let, ještě jsem neměla pohlavní styk a chtěla jsem od lékaře, aby mi předepsal antikoncepci. Ale on mi řekl, že je to brzy a dal mi Postinor, ať prý v nejhorším použiju ten. Ale já jsem slyšela, že Postinor je škodlivý. Je to pravda?
  6. Je pravda, že kouření a alkohol snižují účinnost antikoncepce? Také jsem slyšela, že ji mohou snížit antibiotika. Co je na tom pravdy?
  7. Je pravda, že se po antikoncepci tloustne a že má mnoho vedlejších účinků (migrény, zvýšen pocení, růst chloupků atd.)?
  8. Jak je to s vlivem antikoncepce na rakovinu děložního čípku? Teď se o tom hodně píše, nevím, jestli to nemá lidi vyděsit a odradit.
  9. Již při několikáté antikoncepci se mi stává, že občas "špiním". Někdy jen tmavší výtok, někdy i trochu krvácím mimo cyklus. Vyměnila jsem již asi 5 druhů.
  10. Od kolika let by měla žena začít pravidelně docházet ke gynekologovi na prohlídky? Není věk 15 let moc brzy? A kdy nejdříve může začít používat antikoncepci? Ptám se, protože mám 15letou vnučku.
  11. Ráda bych věděla, nakolik se mohu spolehnout na určení pohlaví dítětě během těhotenství, a od kterého měsíce, doslechla jsem se, že metoda ultrazvukového vyšetření, ze které lékaři vycházejí nemusí být vždy úplně přesná. Hana G., České Budějovice
  12. Použila jsem těhotenský test během prvního dne očekávané menstruace. Výsledek byl negativní, avšak, jak jsem po návštěvě gynekologa zjistila, byla jsem opravdu v jiném stavu. Do jaké míry lze běžně zakoupeným těhotenským testům věřit? Miluše B., Ratíškovice
  13. Je mi čtyřicet pět let a se svým manželem jsem neměla až donedávna při pohlavním styku žádné problémy. Ale v poslední době u mě po milostném aktu nastává silná bolest podbřišku. Zároveň také pociťuji, že má sexuální touha klesá. Nikdy jsem takové potíže neměla, myslíte, že by tyto potíže mohly souviset s mám věkem?
  14. Po vysazení antikoncepce nemenstruuji. V čem je problém?
  15. Ve svých čtyřiadvaceti letech jsem stále panna a kvůli tomu se bojím navštívit ženského lékaře. Je možné, aby mě lékař vyšetřil a zároveň neporušil mou panenskou blánu?
  16. Moje pětiletá vnučka má slabý výtok. Existují specializovaní dětští gynekologové nebo ji mám vzít ke svému ženskému lékaři?
  17. Měla jsem nechráněný pohlavní styk s neznámým mužem. Mám velký strach, zda jsem se nenakazila některou pohlavní nemocí. Jak velká je pravděpodobnost a jaká vyšetření bych měla podstoupit?
  18. Zapomněla jsem si vzít ráno antikoncepci a večer měla pohlavní styk. Nevím, jak moc je v tomto případě antikoncepce účinná a měla bych si raději dojít pro postinor? Jak vlastne tato "tabletka po" funguje a jaké má její užívání důsledky pro zdraví?
  19. Je mi 45 let a už 20 let beru antikoncepční tablety Cilest (před deseti lety jsem měla roční přestávku při těhotenství a kojení). Neměl by mně můj lékař změnit tablety? Je možné brát takto dlouho jeden antikoncepční preparát?
  20. Jsem dva měsíce po porodu a svou dceru plně kojím. Před těhotenstvím jsem hodně cvičila a ráda bych se k tomuto režimu zase vrátila. Nemůže intenzivní cvičení ovlivnit tvorbu mléka? Můžu také normálně posilovat prsní svaly? Lucie, 32 let
  21. Je mi 36 let a mám dvě pubertální děti. Nevím, co se to se mnou stalo, ale velmi jsem ještě zatoužila po dalším dítěti. Je to velké riziko v mém věku. A má smysl ho podstupovat, když už dvě děti máme? Děkuju za odpověď H. M. z Olomoucka
  22. Je mi 42 let a kouřím asi 10 cigaret denně (maximálně). Už asi 15 let beru hormonální antikoncepci Cilest. Nemůžu kvůli tomu kouření mít nějaké zdravotní problémy? Pokud ano, je nějaká jiná vhodnější hormonální antikoncepce? Děkuji Renata H.
  23. Jsem šest týdnů po porodu a kojím. Zajímalo by mě, jakou můžu takto brzy po porodu a při kojení užívat antikoncepci. Simona, 29 let
  24. Je mi 55 let a mám stále menstruaci. Do kdy můžu počítat, že ještě budu menstruovat? Slyšela jsem, že je dobré mít menses co nejdéle. A. N. z Opavska
  25. Považujete holení ženských intimních partií za hygieničtější nebo naopak hrozí snazší zanesení infekce?
  26. Jsou Češky spíše čistotné pacientky, nebo o hygienu nedbají?
  27. Je bezpečné chodit plavat při menstruaci?
  28. Jaké máte zkušenosti s menstruačními kalíšky?
  29. Jsou při sexu v těhotenství povoleny jen určité polohy?
  30. Někteří muži si myslí nebo mají obavy že při sexu, zejména v posledních měsících těhotenství mohou penisem "štouchat“ do hlavičky dítěte... je to možné?
  31. Je možné pohlavním stykem vyvolat předčasný porod?
  32. V počátečních měsících není styk povolen kvůli možnému potratu?
  33. Při rizikovém těhotenství není dobré mít orgasmus?
  34. Má těhotná žena při sexu větší chuť na sex?
  35. Měl by muž při pohlavním styku s těhotnou ženou používat kondom, aby náhodou ženě nezanesl do pochvy a následně do dělohy nějakou infekci a nenakazil plod?
  36. Může během ženina těhotenství dozrát výjimečně ještě jedno vajíčko a mohla by teoreticky již těhotná žena při nechráněném styku otěhotnět podruhé?
  37. Za jak dlouho po porodu může mít žena opět sex?
  38. Za jak dlouho po porodu smí otěhotnět?
  39. Jak se myomy projevují a jaké jsou možnosti léčby?
  40. Mají vliv na plodnost žen? Co znamená výskyt myomů pro ženu, která chce otěhotnět?
  41. Ženy postižené myomy by neměly užívat antikoncepci s vysokým obsahem estrogenu. Proč a jakou formu antikoncepce v tomto případě doporučujete?
  42. Jak často a jakou skupinu žen myomy postihují?
  43. Je možné vzniku myomů předcházet?
Zpět nahoru ↑

1) Už tři roky používám stále stejnou antikoncepci. Je pravda, že to může být nezdravé a že by se měla antikoncepce měnit častěji?

Patrně hovoříte o "pilulkách" čili o tzv. hormonální perorální antikoncepci. Tento typ antikoncepce prodělal v minulých desetiletích velký rozvoj a to jak ohledně používání nových hormonálních složek preparátů tak i ohledně odborných názorů na způsoby užívání. A proto, i když ji používáte několik let bez přestávky, tak pokud při užívání se během této doby neobjevily nějaké vedlejší nežádoucí projevy (viz příbalový leták), není dle současných odborných názorů žádný medicínský důvod ke změně. Proč měnit něco, co plně vyhovuje, splňuje očekávanou funkci a na co jste zvyklá? Naopak změna na jiný antikoncepční preparát může přinést dosud nepoznané problémy. Proto doporučuji zůstat při osvědčené antikoncepci a bez obav o své zdraví ji užívat i dále.

Zpět nahoru ↑

2) Začala jsem chodit k nové lékařce a ona mi vůbec nedělá žádné jaterní testy, jak jsem byla zvyklá u jiného doktora. Jsou tyto testy nezbytné a proč se vlastně dělají? Mám ji požádat, aby mi je také udělala?

Z Vašeho dotazu není jasné, proč Vám předchozí lékař tyto hodnoty opakovaně zjišťoval. Je možné, že máte ve své anamnéze (čili zdravotní minulosti) prodělané nějaké onemocnění, které jste sdělila minulému lékaři a nikoli současné lékařce a ta následkem neinformovanosti nyní nemá důvod k tomu, aby tyto odběry prováděla. V tom případě ji o své v minulosti prodělané chorobě neprodleně informujte. Kontroly biochemických parametrů funkce jater čili "jaterních testů" se kdysi doporučovaly u všech pacientek, které používaly hormonální antikoncepční tabletky. V současné době je již mnoho let odbornou gynekologickou společností kontrola těchto parametrů u zdravých žen při užívání zmíněného druhu antikoncepce považována za zcela zbytečnou! Je to proto, že současné složení těchto preparátů je mnohem šetrnější k ženskému organismu než kdysi. Pokud užíváte hormonální antikoncepční tabletky a neprodělala jste v minulosti žádnou chorobu, kterou současná lékařka nezná (a navíc jste patrně dosud vždy měla tyto testy v normě), je zcela zbytečné nadále tyto kontroly dále provádět.

Zpět nahoru ↑

3) Byla jsem před třemi roky na operaci nezhoubného nádoru v prsu. Pak jsem vždy jednou ročně byla na kontrolním sono vyšetření. A doktorka teď říká, že už je další kontrola zbytečná. Co mám teď dělat? Mám trochu strach, že by se nádor mohl objevit znovu.

Zde je odpověď poněkud složitá. Nevím, o jaký nezhoubný nádor se jednalo, jaké byl velikosti, jaký operační výkon byl proveden a jak byl rozsáhlý, kolik je Vám let, jakou máte rodinnou zátěž ohledně rakoviny prsu, jaké máte případné další onemocnění, či jakou užíváte léčbu a na jaká případná další kontrolní vyšetření jste chodila kromě ultrazvuku. Ke každému vyšetření (nejen ultrazvuk prsů) musí být medicínský důvod čili indikace, kterou určuje ošetřující lékař a na základě jeho doporučení je výkon hrazen zdravotní pojišťovnou. Obecně lze říci, že nezhoubný nádor je jen lokálně působící novotvar, ale samozřejmě se jeho výskyt může opakovat na jiném, více či méně vzdáleném místě. Naprosto není ve vaší moci ovlivnit případné opakování výskytu stejného či jakéhokoli jiného nádoru v prsu (což platí samozřejmě pro celé vaše tělo), ale můžete ovlivnit časnost jeho nálezu, čili jeho diagnostikování v časném stádiu výskytu. Doporučuji proto pravidelné samovyšetřování prsů dle dostupných doporučení, či se zeptejte jak toto provádět své lékařky.

Zpět nahoru ↑

4) Mám dva roky přítele, se kterým mám pohlavní styk. Já používám hormonální antikoncepci, on nic. Po styku mívám často svědění a pálení, někdy mám bolesti i při styku. Co s tím?

Vše co popisujete, by samozřejmě nemělo být, neb to ubírá patřičné pozitivní požitky z této veskrze příjemné činnosti. Domnívám se, že se jedná o chronický zánět poševní sliznice a to velmi pravděpodobně vlivem kvasinkových mikroorganismů, což je běžné, leč někdy úporné a vracející se onemocnění. Kvasinky jsou mikroorganismy, které se spolu například s bakteriemi vyskytují všude kolem nás. Naše tělo s nimi je zvyklé přicházet stále do kontaktu a umí se jim bránit. Za určitých podmínek však schopnost organismu se bránit mikroorganismům obecně může klesnout a potom se jejich přítomnost může negativně projevit nějakou chorobou. Doporučuji návštěvu Vašeho gynekologa, při opakování příznaků i přes následnou léčbu je vhodné i vyšetření partnera či vyšetření imunologické.

Zpět nahoru ↑

5) Je mi 15 let, ještě jsem neměla pohlavní styk a chtěla jsem od lékaře, aby mi předepsal antikoncepci. Ale on mi řekl, že je to brzy a dal mi Postinor, ať prý v nejhorším použiju ten. Ale já jsem slyšela, že Postinor je škodlivý. Je to pravda?

Děkuji za dotaz a obdivuji tvoji příkladnou starost o to, abys předčasně
nepřišla nechtěně do jiného stavu. Postinor rozhodně není škodlivý, ale
dá se použít maximálně 2x v jednom menstruačním cyklu, jinak hrozí
poruchy v pravidelnosti a intenzitě menstruačního krvácení (upřímně
řečeno, to trochu hrozí i při pouze jednom použití Postinoru v jednom
cyklu). Je to sice poměrně spolehlivá ochrana před početím, ale zároveň
ji lze chápat spíše jako nouzové řešení. Určitě bys ráda slyšela, abych
řekl, že je tedy lepší napsat klasickou tabletkovou antikoncepci. Toto
však nelze jednoznačně prohlásit. Samozřejmě ideální je, podávat tuto
hormonální antikoncepci až po prvním gynekologickém vyšetření, které je
však samozřejmě nevhodné provádět před prvním pohlavním stykem. Je to
tedy trochu bludný kruh. Je ale třeba přiznat, že lze tyto preparáty
podávat i mladým děvčatům, které ještě vůbec neuvažují o prvním
pohlavním styku, a to z důvodů nikoli antikoncepčních, ale z ryze
medicínských (úprava pravidelnosti cyklu, akne apod.), kde před podáním
nepředchází klasické vaginální gynekologické vyšetření. Ideálním řešením
asi je, mít při prvním styku barierovou ochranu (čili prezervativ) a v
kapse ještě pro jistotu Postinor, poté co nejdříve absolvovat
gynekologické vyšetření a po dohodě s gynekologem začít užívat
tabletovou antikoncepci případně antikoncepční náplasti.

Zpět nahoru ↑

6) Je pravda, že kouření a alkohol snižují účinnost antikoncepce? Také jsem slyšela, že ji mohou snížit antibiotika. Co je na tom pravdy?

To není jeden dotaz, ale hned tři ! Kouření cigaret i konzumace alkoholu jsou všeobecně jak lékaři tak státem pranýřované činnosti, jejichž nevhodnost a nebezpečnost pro jednotlivce je objektivně medicínsky prokázána a je vykalkulován i jejich negativní finanční dopad na jedince i celou společnost. Na druhou stranu je nutné nezastírat, že jak mezi zdravotníky tak mezi státními úředníky je nemálo konzumentů alkoholu a kuřáků. Je však třeba přiznat, že u zdravého jedince konzumace alkoholu ani nikotin nesnižuje antikoncepční schopnost běžně užívaných antikoncepčních pilulek. Alkohol snižuje zábrany a schopnost reálného uvažování a tak mnohdy dochází pod jeho vlivem k neplánovanému sexuálnímu styku, kterého by se zúčastnění ve střízlivém stavu nedopustili a ze kterého často vznikají nechtěná těhotenství. Máte-li sklony k takovémuto chování, velmi doporučuji užívání antikoncepce. U těch žen a dívek, které konzumují alkohol denně ve větší míře, hrozí nespolehlivost v pravidelném užívání pilulek, vhodnější se tedy jeví například injekční metoda antikoncepce (aplikace lx za 3 měsíce).
Nikotin jako takový snižuje prokrvení tkání a proto u náruživých kuřaček může být i důvodem jejich snížené plodnosti! Jako metodu antikoncepce toto však jednoznačně nedoporučuji.
Pravdou je, že některá antibiotika snižují účinnost antikoncepčních pilulek a proto je třeba, zejména při dlouhodobějším užívání antibiotik, toto konsultovat se svým gynekologem.

Zpět nahoru ↑

7) Je pravda, že se po antikoncepci tloustne a že má mnoho vedlejších účinků (migrény, zvýšen pocení, růst chloupků atd.)?

Toto je velmi častá otázka všech žen a dívek, které dospějí k názoru, že potřebují antikoncepci a rozhodnu se o tomto problému hovořit jak se svými přítelkyněmi, tak se svým ošetřujícím gynekologem. Ověřenou pravdou je, že názory některých laických poradkyň z řad kamarádek a známých bývají často velmi zavádějící a z oblasti „někdo mi povídal, že..“. Poté následuje hrůzostrašná historka o vlivu hormonálních tablet v tom smyslu, jak jedna kamarádka jedné kamarádky se po spolknutí dvou tablet antikoncepce proměnila v tlustou zpocenou chlupatou příšeru s bolavou hlavou. Přečte-li si dotyčná v tuto chvíli ještě soubor všech možných komplikací, které jsou uvedeny v přívalovém letáku ke každé antikoncepci, podléhá depresi a přemýšlí nad vstupem do řádu jeptišek.
Skutečnost je taková, že tyto tabletky užívají miliony žen na celém světě, nemluví o tom a nemají žádné komplikace. U minimálního zlomku procenta z nich, se mohou vyskytnout popsané problémy, které však je možné po dohodě s gynekologem odstranit záměnou za preparát s jiným složením.
Co se týká změn váhy, je tato nejčastější a tradiční obava vyloučena rozsáhlými studiemi. Je třeba si ale uvědomit, že většina z nás během svého života mění svojí tělesnou hmotnost – celý aktivní život přibíráme !! Jinou váhu má šestnáctiletá dívka a jinou, zpravidla značně vyšší, má tatáž v dvaceti pěti letech, a to ať užívá či neužívá hormonální antikoncepční tabletky.

Zpět nahoru ↑

8) Jak je to s vlivem antikoncepce na rakovinu děložního čípku? Teď se o tom hodně píše, nevím, jestli to nemá lidi vyděsit a odradit.

Dle formulace otázky soudím, že se jedná o nějaký hrůzostrašný vliv antikoncepce na vznik rakoviny děložního čípku, a to ve smyslu užívala tabletky a proto zemřela na rakovinu. Nevím, kdo o tom píše a proč lidi děsí a od čeho je chce odradit. Od sexu či od užívání hormonální antikoncepce ? Přiznám se, že jsem v poslední době žádný takový článek nečetl.
Tak jako tak, je to jen bohapustá pověra !! Veškeré studie to vyvrací a co víc, dokazují pravý opak ! Dle mých znalostí snižuje dvouleté užívání antikoncepce riziko rakoviny dělohy o přibližně jednu třetinu a při podávání tabletek 12 let je toto riziko sníženo o více než dvě třetiny. Pokud vím, tak efekt užívání hormonálních antikoncepčních tablet na snížení rakoviny vaječníků je ještě výraznější a rychlejší.
Po získání této informace se však nelze domnívat, že užíváte-li tabletky, nehrozí vám vůbec žádné nebezpečí onemocnění zhoubným gynekologickým nádorem či dokonce pokud jste užívala antikoncepci 15 let, nemusíte již nikdy chodit na pravidelné gynekologické prohlídky. To skutečně není pravda, navštěvujete prosím dále pravidelně svého gynekologa tak, jak jste zvyklé dosud.

Zpět nahoru ↑

9) Již při několikáté antikoncepci se mi stává, že občas "špiním". Někdy jen tmavší výtok, někdy i trochu krvácím mimo cyklus. Vyměnila jsem již asi 5 druhů.

Nepravidelné slabé krvácení, či často jen mírný zahnědlý výtok nazývaný „špiněním“, je jedním z nejčastějších a nepříjemných vedlejších příznaků při užívání antikoncepce. Nejčastěji se vyskytuje v prvním 1-2 měsících po nasazení antikoncepce či po změně preparátu. Vždy je třeba vyčkat, nezopakuje-li se toto i ve třetím cyklu a teprve tehdy je vhodné uvažovat o změně preparátu.
Na trhu je takřka nepřeberné množství hormonálních antikoncepčních tabletek, které se liší(kromě ceny) jak v kombinaci jednotlivých složek, tak v jejich dávkování. Navíc se ještě rozlišují na monofázické, kde se celý cyklus užívají tabletky se stejnou dávkou léků, dále bifazické, kdy je první polovina cyklu složena jinak než druhá a konečně trifázické, kdy se složení mění každých sedm dnů. Některé ženy jsou schopny akceptovat libovolnou antikoncepci bez jakýchkoli problémů, u jiných je někdy otázka delšího času i trpělivosti, než se podaří najít vhodný preparát. Bohužel neexistuje možnost testu, kdy například odběrem krve by se dalo přesně zjistit, který preparát je pro tu kterou ženu ten nejlepší. Je však třeba i přiznat, že často je za nepravidelným krvácením během užívání antikoncepce i nepravidelné užívání tabletek či dokonce jejich vynechání. Doporučuji tedy dále s vaším gynekologem hledat vhodný preparát a opravdu pravidelné užívání tabletek.

Zpět nahoru ↑

10) Od kolika let by měla žena začít pravidelně docházet ke gynekologovi na prohlídky? Není věk 15 let moc brzy? A kdy nejdříve může začít používat antikoncepci? Ptám se, protože mám 15letou vnučku.

Věková hranice, kdy má žena začít chodit na pravidelné gynekologické prohlídky není přesně vymezen ani zákonem, ani nařízením. V našich krajích je zvykem, že zdravé dívky začínají docházet na pravidelní gynekologické kontroly od počátku sexuálního života, většina z nich si uvědomuje riziko otěhotnění a žádají antikoncepci. Někdy přichází samy či s kamarádkou, některé s někým z dospělých příbuzných. Samozřejmě, že pokud se vyskytne nějaký zdravotní problém související s genitálem či podbřiškem, je třeba provést gynekologické vyšetření i dříve, vše s ohledem na věk a sexuální nezkušenost děvčete. Toto vyšetření se většinou provádí na specializovaných dětských gynekologiích.
Na druhou stranu ženy, které i ve věku přes 20 let pro například náboženské přesvědčení či homosexuální orientaci (nebo i nedostatek příležitosti) si stále udržují panenství, by měly gynekologii navštívit, informovat o tomto stavu sého gynekologa, aby při gynekologickém vyšetření postupoval s ohledem na jejich stav.
Černou můrou gynekologa je situace, kdy se objeví snaživá matka s děvčetem, kterému ještě nebylo 15 let a vyžaduje pro něho antikoncepci, protože toto děvče již mělo a brzy opět plánuje pohlavní styk. Z pohledu selského rozumu má tento čin své jasné opodstatnění, problém je ale následující. Při sexuálním styku osoby mladší 15 let s osobou starší 15 let se jedná o trestný čin pohlavního zneužívání a jeho neoznámení je trestné ! A to dokonce nejen jeho provedení ale i jeho příprava. Gynekolog je ze zákona povinen tuto událost překazit. Čímž se naštěstí nerozumí to, že půjdu fyzicky odvrátit plánovaný styk, ale oznámím ho na policii či státnímu zástupci. Čili milá babičko, vyčkejte s vnučkou na moment, kdy je jí již 15 let a kdy již došlo k prvnímu sexuálnímu styku, či ho v brzké době plánuje.

Zpět nahoru ↑

11) Ráda bych věděla, nakolik se mohu spolehnout na určení pohlaví dítětě během těhotenství, a od kterého měsíce, doslechla jsem se, že metoda ultrazvukového vyšetření, ze které lékaři vycházejí nemusí být vždy úplně přesná. Hana G., České Budějovice

Možnost vyšetření plodového vejce, tedy plodu, plodové vody i placenty pomocí ultrazvuku dává porodníkům během těhotenství možnost zhodnotit mnohé fyzické ukazatele plodu. Kromě těch základních, čili zobrazení zejména velikosti jednotlivých částí plodu, je samozřejmě možné nalézt i ultrazvukový obraz pohlaví plodu. Je třeba si však uvědomit, že zobrazení jakéhokoli ultrazvukového parametru je závislé na takzvaných akustických podmínkách ( ultrazvuk je „zvuk“, proto akustika), česky a nesprávně řečeno na jakési průhlednosti jednotlivých tkání , která může být ovlivněna hydratací tkáně, jizvou, vrstvou podkožního tuku, uložení plodu i kvalitou přístroje. Proto je někdy u plodu již poměrně časně k rozeznání penis i varlata a někdy však je oblast genitálu obtížně zobrazitelná i těsně před porodem. Proto nemusí být ultrazvukové vyšetření při rozlišování pohlaví přesné a určit přesně v jakém stadiu těhotenství je spolehlivé již nelze vůbec.
Nejpřesnějším způsobem zjištění pohlaví plodu je odběr plodové vody (amniocentéza) s genetickým vyšetřením chromozomů.

Zpět nahoru ↑

12) Použila jsem těhotenský test během prvního dne očekávané menstruace. Výsledek byl negativní, avšak, jak jsem po návštěvě gynekologa zjistila, byla jsem opravdu v jiném stavu. Do jaké míry lze běžně zakoupeným těhotenským testům věřit? Miluše B., Ratíškovice

Komerčním těhotenským testům lze poměrně dosti důvěřovat. Jejich schopnost ukázat, zda je dotyčná těhotná či nikoli je dána tím, že detekují čili najdou v moči typický těhotenský hormon (choriogonadotropin), který je v organismu vytvářen jen v souvislosti s těhotenstvím. Objevuje se v krvi těhotné v období již před očekávanou menstruací a dostává se odtud i do moče, avšak zpočátku v minimálním množství. A zde je patrně kámen úrazu ve Vašem případě, pokud jste použila méně citlivý výrobek, ještě nemusel umět tuto nízkou hladinu zobrazit. I u těhotenských testů obecně platí, že čím dražší, tím lepší (protože citlivější). Dalším momentem, který může ovlivnit výsledek těhotenského testu je nedodržení postupu provádění, ,proto je u každého návod.. Navíc by se těhotenský test měl vždy provádět z ranní moče, která je koncentrovanější a proto je v ním vyšší hladina všech látek včetně dotyčného choriogonadotropinu a tím časnější možnost prokázat těhotenství.

Zpět nahoru ↑

13) Je mi čtyřicet pět let a se svým manželem jsem neměla až donedávna při pohlavním styku žádné problémy. Ale v poslední době u mě po milostném aktu nastává silná bolest podbřišku. Zároveň také pociťuji, že má sexuální touha klesá. Nikdy jsem takové potíže neměla, myslíte, že by tyto potíže mohly souviset s mám věkem?

Tyto potíže mohou i nemusí souviset s věkem. Pravda, jste ve věku, kdy již mohou nastávat hormonální změny související s blížícím se přechodem. Toto období v životě ženy přináší leckdy různé problémy, které na první pohled ani nesouvisí s gynekologií (např. bušení srdce). Na druhou stranu bolestivost při styku může být v každém věku zapříčiněna i gynekologickým zánětem. Další příčinou může být i nádor dělohy (myom) nebo cysta vaječníku. V každém případě doporučuji návštěvu gynekologa, který po vyšetření určí další postup v diagnostice a poté i v léčbě výše popsaných obtíží.

Zpět nahoru ↑

14) Po vysazení antikoncepce nemenstruuji. V čem je problém?

Problém je nejspíše v tom, že během užívání antikoncepce odvykl váš organismus vlastnímu cyklickému řízení. Většinou se nejedná op nějakou závažnou poruchu či chorobu a je jen otázkou času, kdy se menstruace objeví. To zná každý gynekolog ze své ordinace jako nutné a nepředvídatelné zlo, které u menší části žen nastává po vysazení antikoncepce. Otázkou je, jak dlouho již nemenstruujete, na menses nelze čekat donekonečna. Pokud tato doba již přesahuje více než 3 měsíce, bylo by vhodné gynekologické vyšetřením, protože takováto porucha cyklu může být způsobena i například cystou vaječníku či poruchou činnosti štítné žlázy nebo zvýšenou hladinou prolaktinu. Samozřejmě je před tím vším nutné vyloučit jako příčinu vynechání menstruace těhotenství. Čili začněte tím, že si koupíte a uděláte těhotenský test.

Zpět nahoru ↑

15) Ve svých čtyřiadvaceti letech jsem stále panna a kvůli tomu se bojím navštívit ženského lékaře. Je možné, aby mě lékař vyšetřil a zároveň neporušil mou panenskou blánu?

Nebojte se gynekologa ! Nejste zdaleka jediná, která v tomto věku, kdy mnohé spolužačky již mají za sebou několik těhotenství, dosud neměla pohlavní styk. Každý gynekolog by měl umět zvládnout jak psychologickou přípravu takovéto pacientky před vyšetřením, tak poté případné šetrné vyšetření děložního čípku ve specielních tenkých vyšetřovacích zrcadlech. Toto je možné i při zachování hymenu, pokud je tento fyziologického tvaru. Pohmatové gynekologické vyšetření se v těchto případech provádí per rektum – konečníkem a případné ultrazvukové vyšetření sondu nikoli vaginální ale přes stěnu břišní.

Zpět nahoru ↑

16) Moje pětiletá vnučka má slabý výtok. Existují specializovaní dětští gynekologové nebo ji mám vzít ke svému ženskému lékaři?

V případě gynekologických obtíží u děvčátek je vždy vhodnější navštívit specialistu – dětského gynekologa, který má ve vybavení ordinace patřičné zařízení i nástroje a navíc je zvyklý na tuto kategorii pacientů a umí s nimi patřičně jednat. Jestliže má vaše vnučka jen slabý výtok možná by pro začátek stačily sedací koupele v heřmánku a potírání oblasti vchodu poševního nějakou protibakteriální mastí (např. Framykoin) a teprve při přetrvávání obtíží volit návštěvu u lékaře. Musíte však počítat s tím, že vyšetřování v oblasti genitálu může být pro stresující a již v domácím prostředí děvčátko rozmluvou připravit na to, že ho čeká něco jiného než vypláznutí jazyka na paní doktorku, kam chodíte na očkování. V případě silných a navíc páchnoucích výtoků zejména u malých děvčátek nelze s návštěvou lékaře váhat, často se jedná o vědomě či nevědomě zavedené drobné předměty do pochvy.

Zpět nahoru ↑

17) Měla jsem nechráněný pohlavní styk s neznámým mužem. Mám velký strach, zda jsem se nenakazila některou pohlavní nemocí. Jak velká je pravděpodobnost a jaká vyšetření bych měla podstoupit?

Je třeba si uvědomit, že pohlavním stykem je možné přenést nejen „klasické“ pohlavní choroby jako např. kapavka či syfilis. Je to i onemocnění herpetickým virem, který způsobuje opar genitálu, je možný i přenos virové hepatitidy ( žloutenky) a samozřejmě onemocnění HIV. Na druhou stranu si ale přiznejme, že pravděpodobnost nakažení pohlavní chorobou není zas tak veliká, jak se mnoho lidí domnívá. Hovořím však o běžné, nerizikové části populace, kde tyto choroby má jen velmi malé procento lidí. Vyšší promořenost pohlavně přenosnými nemocemi je však jednoznačné např. u drogově závislých, u homosexuálů, bisexuálů či u sociálně velmi slabých skupin. Vyšší pravděpodobnost výskytu HIV je u cizinců, kteří pocházejí z oblastí vysokého výskytu této nemoci. Vzhledem k tomu, že nevím, zda tento neznámý nepatřil do rizikové skupiny, poraďte se se svým gynekologem na dalším postupu.

Zpět nahoru ↑

18) Zapomněla jsem si vzít ráno antikoncepci a večer měla pohlavní styk. Nevím, jak moc je v tomto případě antikoncepce účinná a měla bych si raději dojít pro postinor? Jak vlastne tato "tabletka po" funguje a jaké má její užívání důsledky pro zdraví?

Jsou to vlastně dvě otázky. Takže zaprvé, pokud užíváte antikoncepční tabletky po ránu a zapomněla jste ji ráno vzít a večer měla nechráněný pohlavní styk, nezvyšuje se riziko otěhotnění. Musíte se ale včas vzpamatovat a spolknout vynechanou tabletu co nejdřív poté, co si na ni vzpomenete, jinak hrozí krvácení mimo očekávaná cyklus. Dále je třeba pokračovat v pravidelném rytmu užívání.
Postinor, čili tabletka „po“ funguje tak, že mírně poruší běžící hormonální cyklus jak na úrovni děložní sliznice tak činnosti vejcovodů tak i případně na úrovni vaječníků a toto stokrát nic způsobí, že nedojde k otěhotnění. Přizejme však, že je to nouzové řešení, sice lepší než interrupce, ale přeci jen horší a mně účinné než pravidelné užívání klasické hormonální antikoncepce. Pro zdraví nemá žádné vážnější důsledky, maximálně se projeví nepravidelným krvácením z rodidel.

Zpět nahoru ↑

19) Je mi 45 let a už 20 let beru antikoncepční tablety Cilest (před deseti lety jsem měla roční přestávku při těhotenství a kojení). Neměl by mně můj lékař změnit tablety? Je možné brát takto dlouho jeden antikoncepční preparát?

Vážená paní, ještě před několika málo lety bylo užívání antikoncepce po 35. roce věku takřka smrtelným hříchem, kterého se mohl gynekolog na své pacientce dopustit a za tento hřích mohl být veřejně ukamenován. Nedej bože, mněla li pacientka ještě trochu křečových žil a občas si zapálila ! V současné době se již antikoncepční tabletky podávají běžně i po 40. roce života, leč určité opatrnosti je třeba stále. Je třeba dodržovat určitá pravidla. Stále platí výrazná obezřetnost, má-li žena křečové žíly, je-li silný kuřák, má-li v rodině onemocnění srdce a podobně. V těchto případech je třeba řešit antikoncepci jiným způsobem - např. nitroděložní tělísko, zvětšuje se počet sterilizací, která je jednoduše a bezpečně proveditelná laparoskopicky. Pokud žena nepatří do výše zmíněných rizikových skupin, lze poměrně bez obav podávat hormonální pilulky. Ale ! Pro tuto věkovou kategorii byly vyvinuty nízkodávkové preparáty, které mají i méně než poloviční dávky hormonů v tabletce, než která je v Cilestu. Nic proti tomuto preparátu, je sice již dlouho na trhu, ale stále má své uplatnění. Já bych však ve Vašem případě řešil antikoncepci nízkodávkovým preparátem či jinou metodou zabránění otěhotnění.

Zpět nahoru ↑

20) Jsem dva měsíce po porodu a svou dceru plně kojím. Před těhotenstvím jsem hodně cvičila a ráda bych se k tomuto režimu zase vrátila. Nemůže intenzivní cvičení ovlivnit tvorbu mléka? Můžu také normálně posilovat prsní svaly? Lucie, 32 let

Dobrý den paní Lucie, jsem rád, že se držíte moderního a zároveň osvědčeného trendu a kojíte své dítě. Je to samozřejmě nejpřirozenější způsob, jak se o stravu svého miminka postarat. Aby mateřské mléko bylo kvalitní, je třeba se dobře a zdravě stravovat a přitom se vyhýbat lékům, alkoholu a nikotinu. Cvičení nevadí ! Otázka je, co to je „hodně cvičit“ ? U někoho je to denně čtvrthodinové protažení, u druhého například uběhnout 35-40 km denně, což znám z vlastní praxe (pane doktore, mohu se denně proběhnout?, byla to maratónská běžkyně…). Při takovéto extrémní zátěži přestává většina žen i menstruovat, natož aby byly schopné kojit. Intenzita cvičení a jeho kalorický výdej nejsou tak podstatné, jako to, aby vaše tělo bylo vyživováno takovým způsobem, aby mělo dostatečné rezervy na tvorbu mléka. Čili se zvýšeným kalorickým výdejem při cvičení je třeba přiměřeně zvýšit i příjem kvalitní potravy. Prsní svaly můžete posilovat běžným způsobem, mléčná žláza s nimi nemá funkčně nic společného.
Čili závěrem – cvičte, ale s rozumnou intensitou, vždyť jste matka !

Zpět nahoru ↑

21) Je mi 36 let a mám dvě pubertální děti. Nevím, co se to se mnou stalo, ale velmi jsem ještě zatoužila po dalším dítěti. Je to velké riziko v mém věku. A má smysl ho podstupovat, když už dvě děti máme? Děkuju za odpověď H. M. z Olomoucka

Dobrý den,
těhotenství ve věku před čtyřicítkou, kam chtě nechtě patříte, bylo ještě před 15 – 20 lety chápáno takřka jako nerozum a extrém a bylo lékaři i veřejností bez údivu tolerováno ještě tak u ženy dlouhodobě léčené pro nemožnost otěhotnění. V současné době je těhotenství v tomto věku zcela běžné ! Těhotnými se v tomto věku stávají jednak ženy s již většími dětmi či poprvé otěhotní ty ženy, které do této doby upřednostňovaly jiné priority (cestování, studium, kariéra apod.). Je nutno přiznat, že v tomto věku je třeba očekávat více komplikací, než když se otěhotní kolem dvacátého roku života. Rozhodně bych doporučoval genetické vyšetření plodu v graviditě – amniocentézu, pro vyloučení geneticky podmíněných změn u plodů. Tyto poruchy chromozomů u plodů jsou prokazatelně častější u těhotných po 35. roce života. Na druhou stranu je mnoho žen ve Vašem věku, které projdou těhotenstvím naprosto bez problémů.
Shrnutí závěrem – těhotenství po 35. roce je určitě větším rizikem než v mladším věku, avšak pokud jste celkově i gynekologicky zdravá, výrazné riziko nečekejte. Přeji hodně štěstí a zdravé miminko.

Zpět nahoru ↑

22) Je mi 42 let a kouřím asi 10 cigaret denně (maximálně). Už asi 15 let beru hormonální antikoncepci Cilest. Nemůžu kvůli tomu kouření mít nějaké zdravotní problémy? Pokud ano, je nějaká jiná vhodnější hormonální antikoncepce? Děkuji Renata H.

Dobrý den,
pokdy by jste informaci o tom, že ve 42 letech kouříte a zároveň užíváte antikoncepci, sdělila svému gynekologovi ještě asi před 10 lety, patrně by skončil hrůzou v bezvědomí a poté by byl sledován na jednotce intensivním péče pro srdeční slabost. Dnes se již na tuto problematikou hledí poněkud jinak, jsou na trhu moderní nízkodávkové preparáty určené specielně pro ženy po 40. roce života a dají se užívat až do přechodu (klimakteria). I tak ale, jestliže ke svému věku máte při nikotinismu ještě například varixy na dolních končetinách či nějaké interní onemocnění, můžete dnes touto informací způsobit svému lékaři minimálně duševní trauma a sobě značné zdravotní potíže. Kouření a antikoncepce není dobrá kombinace pro Vaše zdraví ! Doporučuji proto svého lékaře ho netrápit (je to můj kolega) a usnadněte mu život tím, že například přestanete kouřit, či se s ním dohodnete například na zavedení intrauterinního tělíska, při kterém je jedno, zda si ničíte zdraví kouřením či nikoli. Neexistuje žádný specielní hormonální antikoncepční preparát vhodný pro ženy po 40. roce věku, které kouří !!!

Zpět nahoru ↑

23) Jsem šest týdnů po porodu a kojím. Zajímalo by mě, jakou můžu takto brzy po porodu a při kojení užívat antikoncepci. Simona, 29 let

V době kojení jsou možné různé způsoby bránící početí – coitus interruptus (přerušovaná soulož), kondom, vaginální gel, nitroděložní tělísko, sterilizace ( přerušení vejcovodů) a hormonální antikoncepce – tabletky k dennímu užití či depotní injekce. První tři způsoby bránění početí mají svá obecně známá rizika selhání ale i klady (např. kondom brání přenosu pohlavních chorob). Sterilizace je zase řešení nevratné. Dle Vaší otázky však usuzuji, že se ptáte hlavně na hormonální tabletky, které je možné při kojení užívat. V současné době je na trhu jeden jediný preparát, který je vhodný pro kojící matky, Obsahuje odvozeninu od ženského pohlavního hormonu progesteronu a kojenému miminku nevadí. Užívá se denně jedna tabletka a to nepřetržitě. Pokud budete kojit alespoň 2x denně nebudete menstruovat. Po skončení kojení většinou tyto tabletky nestačí cyklus udržet a začnete velmi pravděpodobně nepravidelně krvácet, což je signál pro Vás i Vašeho gynekologa přejít na běžný typ hormonální antikoncepce.

Zpět nahoru ↑

24) Je mi 55 let a mám stále menstruaci. Do kdy můžu počítat, že ještě budu menstruovat? Slyšela jsem, že je dobré mít menses co nejdéle. A. N. z Opavska

Dobrý den, průměrný věk ukončení cyklické menstruace je v našich krajích přibližně před 50. rokem, některé ženy mají problémy s vyhasínáním cyklu již před 45. rokem věku. Menstruovat v 55ti letech (předpokládám, že neužíváte žádné hormonální léky) je již spíše výjimkou, ale mám i pacientky, které menstruovaly do více než 60ti let. Jak dlouho ještě budete mít menstruační cyklus nedokáži určit, možná pokud víte, jak dlouho menstruovala vaše matka či starší sestra, lze z toho odvodit podobnost. Ale není to zaručené. Zachovaný cyklus zaručuje dobré hormonální hladiny ženských pohlavních hormonů a z toho vyplývající dobrý metabolismus vápníku v kostní dřeni a tím nízké riziko osteoporosy („řídnutí“ kostí) v pozdním věku. Z toho důvodu je dobré menstruovat co nejdéle.

Zpět nahoru ↑

25) Považujete holení ženských intimních partií za hygieničtější nebo naopak hrozí snazší zanesení infekce?

Holení patrně pochází z Arábie, kde klade teplé prostředí mnohem větší nároky na udržení čistoty, takže je rozhodně hygieničtější. Chlupy jsou v podstatě takový lapač či kartáč, ve kterém se drží špína. Zajímavé na tom je, že kolem genitálu a v podpaží máme specifické žlázky, které vydávají charakteristický pach přitahující druhé pohlaví. Toto již dávno objevily firmy vyrábějící parfémy. Stejný „zápach“ se často přidává do parfémů. Takže se vlastně vyholíme, umyjeme a pak se natřeme tímtéž, akorát v zušlechtěné podobě.

Zpět nahoru ↑

26) Jsou Češky spíše čistotné pacientky, nebo o hygienu nedbají?

Vnímání hygieny je u lidí je velmi individuální, což občas cítíte, i když nechcete. Jsou ženy, které mají výtok, a přitom jim připadá, že je všechno v pořádku. Druhým extrémem byla pacientka, která si stěžovala na pálení při sexu a obávala se infekce. Přitom si dvakrát denně vyplachovala pochvu a při menstruaci dokonce čtyřikrát denně. Úplně si zničila sliznici a přirozené prostředí pochvy - byla to pochva „invalida“. Dalo hodně práce ji přesvědčit, aby se přestala mýt, ale nakonec povolila a pochva se naštěstí sama vzpamatovala. Jestli jsou české ženy čistotnější či nikoli než je jakýsi evropský standard, nedokáži porovnat. Většina žen, než navštíví gynekologa, absolvuje většinou hygienický proces, který může být důkladnější, než je její běžná norma.

Zpět nahoru ↑

27) Je bezpečné chodit plavat při menstruaci?

Krev je obecně ideální prostředí pro pěstování mikroorganismů, navíc když menstruujete, je pochva otevřenou cestou až k vnitřním orgánům, takže je větší riziko průniku infekce. Ale jít si zaplavat s tamponem není nic nehygienického.

Zpět nahoru ↑

28) Jaké máte zkušenosti s menstruačními kalíšky?

Já žádné. Ani žádná z mých pacientek. Jenom jsem o nich četl a neviděl jsem žádné statistiky. Ale úplně spolehlivé mi nepřipadají - představte si, že tu krev vyléváte někde na záchodcích a tam ten kalíšek taky vyplachujete - není tam žádná desinfekce a do pochvy tak můžou proniknout bakterie. Navíc tlak cizího tělesa na poševní sliznici taky není nejzdravější. Ale jak říkám, nečetl jsem žádné odborné studie ani nemám žádnou pacientku, která by je používala. Třeba jsou v některých situacích vhodné, pokud nejsou používány často a dlouhodobě.

Zpět nahoru ↑

29) Jsou při sexu v těhotenství povoleny jen určité polohy?

V těhotenství nejsou žádné polohy zakázány ani pouze některé povoleny. Pokud těhotenství probíhá bez problémů a těhotná je zdravá, lze říci, že omezení v rámci hranic „běžného“ sexuálního styku neexistuje. Samozřejmě s pokračujícím těhotenstvím a k tomu zvyšující se vahou těhotné jsou některé polohy spíše neproveditelné z fyzických důvodů.

Zpět nahoru ↑

30) Někteří muži si myslí nebo mají obavy že při sexu, zejména v posledních měsících těhotenství mohou penisem "štouchat“ do hlavičky dítěte... je to možné?

V posledních dnech i týdnech před porodem děloha takzvaně sestupuje a potom je kontakt penisu s dělohou možný. Plod je však chráně plodovou vodou, plodovými obaly a stěnou pochvy i dělohy a navíc je třeba si uvědomit, že hlavička dítěte je určitě tvrdší než penis i při sebelepší erekci. Dítěti nic nehrozí.

Zpět nahoru ↑

31) Je možné pohlavním stykem vyvolat předčasný porod?

Pokud je těhotná zdravá a těhotenství probíhá fyziologicky, tak se domnívám, že nikoli. Avšak když se jedná o rizikové těhotenství (/pokročilý nález, dráždivá děloha, kontrakce, nepříznivá porodnická anamnéza atd. ) pak by prokrvení malé pánve při sexuálním styku mohlo být rozbíhajícím momentem předčasné porodní činnosti.

Zpět nahoru ↑

32) V počátečních měsících není styk povolen kvůli možnému potratu?

To je jen pověra. Uvědomme si, že ještě před 25 lety nebyl dostupný ultrazvuk a těhotenské testy dnešního typu neexistovaly, gravidita se posuzovala jen dle vynechání menses. Vrátíme li se ještě o pár desítek let zpět, byla diagnostika časného těhotenství ještě obtížnější. To by naše babičky a prababičky musely neustále potrácet a přežívali by pouze jedinci, kteří měli za rodiče osoby se sníženým sexuálním pudem.

Zpět nahoru ↑

33) Při rizikovém těhotenství není dobré mít orgasmus?

Při rizikovém těhotenství není dobré mít sexuální styk !! Ale je třeba si přiznat, že ne každé rizikové těhotenství je rizikové proto, že hrozí předčasný porod či potrat. Tam kde je žena rizikově těhotná například pro chronické onemocnění ledvin se samozřejmě ohledně sexu může chovat zcela normálně.

Zpět nahoru ↑

34) Má těhotná žena při sexu větší chuť na sex?

Je to velmi individuální. Některé těhotné, zejména ty, které otěhotněly po léčbě, či po mnoha letech snažení a pro které je gravidita určitým vysněným stupněm v jejich životní pouti, jsou soustředěné jen na zdárný průběh těhotenství a svět kolem jich (včetně sexu) jakoby neexistuje. Naopak jsou ženy, které přiznávají, že následkem překrvení orgánů malé pánve v graviditě je jejich sexuální apetit zvětšen. Samozřejmě základ všeho je kvalita partnerského vztahu.

Zpět nahoru ↑

35) Měl by muž při pohlavním styku s těhotnou ženou používat kondom, aby náhodou ženě nezanesl do pochvy a následně do dělohy nějakou infekci a nenakazil plod?

Pokud je muž zdravý, je to zcela zbytečné. Když má muž nějakou urologickou či venerologickou chorobu, stejně myslí více na vyléčení a zbavení se příznaků než na sex, ale v tomto případě bych styk s kondomem určitě doporučoval od začátku do konce.

Zpět nahoru ↑

36) Může během ženina těhotenství dozrát výjimečně ještě jedno vajíčko a mohla by teoreticky již těhotná žena při nechráněném styku otěhotnět podruhé?

Tomuto jevu se biologii říká superfetace a je údajně u člověka málo pravděpodobný. Ale ne vyloučený. Narodí se dvouvaječná dvojčata, jedno o měsíc menší.

Zpět nahoru ↑

37) Za jak dlouho po porodu může mít žena opět sex?

Ideální je asi vyčkat konce šestinedělí, ale pokud rodička má již zhojeny případné porodní poranění či nástřih a již nekrvácí, je možný styk již dříve. A taky ho spousta žen má, protože se nikoho neptají a jednají pudově.

Zpět nahoru ↑

38) Za jak dlouho po porodu smí otěhotnět?

Biologický stav to umožňuje (pokud žena nekojí, tam je většinou blokáda ovulace) již měsíc po porodu, kdy by mělo dojít k první ovulací. Menses po šestinedělí se tak nedostaví. Pravdou ale je to, že čím více času po porodu se dá rodičce i její děloze na zotavení, tím lépe. Čím blíže k porodu předchozímu se otěhotní, tím je větší riziko komplikací v graviditě ve smyslu předčasného porodu či potratu. Kdysi jsem četl americkou studii, že děti počaté do jednoho roku od porodu předchozího sourozence mají nižší porodní hmotnost i IQ, ale opravdu nevím, zda to nějaká další studie nevyvrátila.

Zpět nahoru ↑

39) Jak se myomy projevují a jaké jsou možnosti léčby?

Myom je nezhoubný svalově-vazivový nádor vznikající jako okrsek tkáně citlivější na estrogeny než okolí tkán děložní stěny. Zhoubně se zvrhává v poměrně malém případě – jen asi ve dvou promilích.
Často postihuje ženy kolem 40. roku, ale výjimkou nejsou ani dvacetileté
Nejčastěji se myomy projevují zesílením menstruace , nepravidelným krvácením či bolestmi v podbřišku. Velmi často ale myomy rostou do poměrně velkých rozměrů zcela bez příznaků.
Nejčastěji používanou (a podle mě nejlepší) možností léčby je chirurgické odstranění myomů (laparoskopicky), ve vyšším věku a při mnohočetné myomatose se doporučuje odnětí dělohy. Dále lze užít i některé méně invazivní a nekonvenční metody jako sklerotizace přívodních cév určitou látkou či elektrokoagulace těchto cév, kdy se zmenší či zcela zruší přívod krve do myomu. V tomto případě myom zůstává, ale po určité době se zmenší. Dále je možnost konzervativní tj. medikamentosní léčby, kdy po několikaměsíční „protihormonální“ terapii se myomy zmenšují, je to však jen přechodné řešení, po návratu k normální hormonální situaci opět vyrostou.

Zpět nahoru ↑

40) Mají vliv na plodnost žen? Co znamená výskyt myomů pro ženu, která chce otěhotnět?

Myom na děloze u ženy, která se snaží bez efektu otěhotnět, je vždy možnou příčinou neúspěchu. Velmi bych doporučoval myom odstranit před případným mimotělním oplozením. Na druhou stranu je pravda, že u některých žen se myom diagnostikuje až zároveň s těhotenstvím. V tom případě pak myom představuje rizikový faktor pro průběh gravidity, myom je totiž velmi citlivý na zvýšené hormonální hladiny v těhotenství a může proto růst velmi rychle a při určitém uložení ve stěně děložní je pak důvodem k ukončení těhotenství císařským řezem

Zpět nahoru ↑

41) Ženy postižené myomy by neměly užívat antikoncepci s vysokým obsahem estrogenu. Proč a jakou formu antikoncepce v tomto případě doporučujete?

Hormonální antikoncepce s vysokým podílem estrogenu může „vyživovat“ myom, který potom výrazně roste ( stejně jako v těhotenství). Růst myomu je ale vždy ( i v graviditě) závislý na mocnosti přívodní cévy do myomu, proto někdy myomy přestávají růst, protože již nemají výživu.
Jako antikoncepci lze doporučit preparáty s nízkým obsahem estrogenů či jen gestagenní preparáty (bez estrogenů) či při určitém uložení myomů lze použít nitroděložní tělísko. Ideálním řešením je ale myomy z dělohy odstranit.

Zpět nahoru ↑

42) Jak často a jakou skupinu žen myomy postihují?

Nejčastěji postihuje ženy kolem 40. roku, ale výjimkou nejsou ani dvacetileté. Četnost předchozích těhotenství, užívaní antikoncepce či celkové choroby nemají vliv. Procentuální vyjádření je nepřesné s ohledem na stále se lepšící ultrazvukovou diagnostiku, která prokazuje i myomy, o kterých bychom při pouhém palpačním vyšetření neměli potuchy. Jinými slovy, žena, která v rámci gynekologické prevence dosud není vyšetřována ultrazvukem, může mít na děloze myom, nevíme o něm a statisticky tak patří do skupiny žen bez myomu.

Kde nás najdete?

Nádražní 30/19,
150 00 Praha 5

Ukaž na mapě

Objednání

Objednejte se telefonicky
257 313 210 či online
pomocí formuláře

Objednat!